terima kasih kerana sudi melawat blog serba serabut ni :)

Thursday, 10 April 2014

Hijrah Itu Milik Semua Orang




 lama rasanya jari tak menari-nari di keyboard untuk menaip di blog ni ,
hehe , sebenarnya nak share satu cerita berkaitan hijrah , Tahu apa tu hijrah ?
ya hijrah bermaksud berpindah dari satu keadaan yang tidak baik kepada yang lebih baik .
actually nak hijrah ni pangkal pada hati and diri masing-2 , hijrah tu milik semua orang ,
nak tunggu hidayah datang ? hidayah perlu dicari bukannya dinanti ,
bila rasa nak berhijrah tu terus lakukan jangan tangguh-2 dok kata esok lusa laa , 
hang ingat mati boleh ditangguh ? of course NO ,
takkan nak kata kat malaikat izrail tu mcm ni ''hangpa jgn ambik nyawa kami lg , kami tak sempat taubt lg , kami tak sempat buat bnda baik lg , hangpa tak ksian ka kat kami''
hah tudia baqhang , hang ingat hang merayu sampai keluar air mata pelangi pun hang boleh tangguh mati ?
mang dak laa ceq oii ,
jadi apakata kita hijrah mulai detik ini saat ini ketika ini ,
bila rasa diri tu dok suka tinggai solat pekata paksa diri tu penuhkan solat ,
solat tu tiang agama , ingat naa , kadang-2 benda gini kita kena paksa diri kita , kalau tak paksa sampai sudah laa hang lagu tu ,
and perempuan selalunya masalah pada aurat , ada yg kata leceh nak tudung-2 ni , leceh nak bju besaq-2 ni nmpak gemuk bagai  ? Allahu , Islam tu mudah tapi kita yg selalu susahkan , Islam indah sgt-2 n semua ni bersebab , sebabnya perempuan ni istimewa sgt tu sebab kita dijaga , and kita disuruh jaga diri kita untuk kita jugak untuk keselamatan kita jugak ,
fikir-2lah rasa semuanya tahu :)

apa-2 pun kadang kita mesti paksa diri kita buat benda yg baik dan ikut syariat , sebabnya dari keterpaksaan tu laa lama-2 jadi ikhlas lillahitaala ,

one more ,bila orang tu berhijrah kita kena lah support ,
ni kita p perlekehkan dia , gelakkan dia bagai ,kata dia hipokrit , menipu ,bajet , poyo dsb , 
biarlah dia apa pun janji dia cuba berubah , yang kita dok ngata ni bila nak berubah ? dok depan cermin tu tenung diri tu lama-2 , tnya "aku da cukup baik ka nak mengata orang" fikir-2 lah 
and kita yg cuba berhijrah ni pun kena la kuat , jgnlah kawan dok kata sikit kita pun terus nak dok dgn perangai lama , ouh no no no , anggap tu sebagai ujian untuk buat  diri kita kuat !
kalau dok dengar kata orang memang jenuh laa , 
ingat kita ni hamba Allah bukannya hamba manusia
segala-gala yang kita buat ingat Allah , and kerana Allah ,
insyaAllah diberkati :)
Allah sentiasa menolong hambanya , kita ja taknak usaha mintak kt Dia ,
jadi segala-galanya mintak bantuan and kekuatan daripada Allah SWT .

alhamdulillah sampai disini sahaja ,
salah silap harap tegur ,
maafkan andai terguris hati ,
apa yang ana taip ni pesanan untuk diri ana jugak :)




No comments:

Post a Comment

komen lah sini ^^

terima kasih , tenkiu , syukran :D

v.i.p :D