terima kasih kerana sudi melawat blog serba serabut ni :)

Friday, 11 April 2014

Orang Sekeliling , ehh !


Orang sekeliling ! hah ! ramai kan orang sekeliling kita ? maksud ana mereka-2 yang ada di sekeliling kita ,
contohnya mak , ayah , saudara mara senang kata family , kawan-2 , guru-2 n semualah disekeliling kita ,
kalau ana kata diorang ni bawa peranan penting dalam kehidupan kita antum setuju tak ?
family dah tentu-2 orang yang paling rapat dengan kita and yang selalu ada dengan kita disaat jatuh bangun kita , betul tak ? betul lah tu kan :)

selain family mesti semua orang ada kawan kan ? mustahil sgt zaman ni ada orang yang takda kawan , kalau takda kawan mai kawan dengan ana , hehe 
kawan ada byk jenis , betul tak ? setuju aje lah ye , hehe ,
ada kawan yang kita rapat sangat-2 , biasa-2 jea , tak kisah lah macam mana pun ,
kawan yang terbaik mestilah kawan yang tegur bila kita buat salah , and bawak kita masuk syurga sama-2 dia , tak dinafikan ada kawan yang tak berani tegur kita bila kita buat dosa , betul tak ? mungkinlah dia fikir dia tak layak tegur kita or dia takut kita terasa hati dengan kita . Allahu ,
ana sendiri tak berani tegur orang sebabnya ana sendiri rasa ana tak layak langsung tegur siapa-2 , Ya Allah ampunkan hambamu ini Ya Allah ,
tapi ana suka bila kawan ana tegur bila ana buat salah , tapi kadang tu sentap jugaklah , tapi sebenarnya bila terasa tu maksudnya hidayah Allah sedang menyentuh hati , Alhamdulillah ,
jika ana buat salah tegur ana ya wahai sahabat fillah , 


sebenarnya ana nak cerita lain , tu mukadimmah ja , hee :D
pernah tak orang yang rapat dengan kamu perlekehkan kamu ?
orang-2 yang rapat dengan kita sebenarnya yg kerap perlekehkan kita , betul tak ? tak semua lahh yaa , jangan marah nanti kena jual :P
sebabnya orang yang rapat dengan kita ni kenal kita ni macam mana , dorang kononnya tau sgt da perangai , sikap and jenis kita ,betullah tu ,
contoh ehh , bila kita nak buat benda baik pernah tak kawan kita kata 

"berlakon betul ko ni"
"takyahh poyo sangatlah wehh"

takpun bila kita nak cuba benda baru macam berniaga ke apa ke kan , ada kawan yang kata 

"takpayah lah mengarut kau ni"
"menipu semua tu"

mungkin ada yang pernah kena gitu mungkin juga ada yang tak , yang tak tu Alhamdulillah sgt-2

mungkin kadang kita rasa diorang perlekehkan kita , tapi bila fikir positif mungkin tu cabaran buat kita ,
jadi apa pun jangan mudah mengalah , teruskan usaha ,
tak dinafikan bila orang yang rapat kita akan rasa down and lastly menyerah ,
ehhh jangan begitu !
anggap tu cabaran , and mungkin jugak sebab kita pernah perlekehkan kawan kita , muhasabah diri ,
tapi apa pun yang berlaku sebenarnya mereka ni sentiasa menyokong kita , mereka ni sebenarnya sebahagian dari kekuatan kita jugak ,
jadi apa-2 pun sila ambil positif , tambah ion positif dalam diri dan buang segala rasa negatif tu ,
sebabnya yang negatif tu bahaya utk kita , terapkan semua yang positif dalam apa jua keadaan ,
insyaAllah lebih tenang nak buat apa-2 ,












akhir sekali hargailah orang sekeliling kita :D
mereka semua anugerah dari Allah SWT




waallahualam bissowab 

No comments:

Post a Comment

komen lah sini ^^

terima kasih , tenkiu , syukran :D

v.i.p :D