terima kasih kerana sudi melawat blog serba serabut ni :)

Tuesday, 15 April 2014

special for lepasan SPM !!!!!! ehhh ,



kali ni ana taip khas untuk lepasan SPM ! hehe ,
ana tengok sekarang ramai yang lepasan spm dilanda rasa konfius  keliru , haa keliru nak amik course apa n dekat mana , betoi dak ? ada jugak adik-2 yang mintak pandangan kt ana ,
ana bagitau apa yang mampu ja ya ? sebab ana pun pernah rasa perasaan tu ,
pengalaman ana lha kan , k mula isi borang upu tu pergh ikot sedap hati mintak , sebab time tu ana taktau result lagi , ana dok mintak course bkaitan sains , padahal ana tak pandai sains , hewhew , sebab kelas sains so ana pun sesedap hati ja pilih . maklumlah ikot perangai budak-2 , haha ,
then keluar result haa amik time tu rasa nak tersungkur jatoh kedebabom sat tu jugak , haa mesti pkir result gempak kan ? haha dak aihh , jujur cakap dalam kategori teruk T.T :"(
Allahu waktu tu baru ana kenal erti penyesalan , tapi takda guna dah , 
tapi mang ana rasa dunia gelap jugak lah waktu tu , frust teramat ,rasa hilang harapan n everything lahh ,
alhamdulillah lah ada yang bagi semangat and so on , so ana lupakan result tu tapi cuba jea lah nasib , ana yakin ana tak dapat upu tu , sebab ana tak kemaskini pun course yg ana mntk bdasarkan rsult ana ,
so hari keputusan upu keluar yes ana memang tak dpt upu , poli pun sama tak dapat ,
Allah , time tu lagi sekali ana rasa frust amat pai rasa nak kawen err , haha gurau kay ,
tapi memang frust lahh , then ana buat jugak rayuan , and sekali lagi ana kecewa , jadi ana pun rasa takdak life dah ,
hah surat dari swasta mesti banyak kan ? hah yg ni kalau kaya boleh lah masuk , serius talk memang dorang punya ayat manis amat takpayah tambah gula ! hee tapi macam mana manis pun dorang kata 
asrama percuma !
pendaftaran hanya serendah RM100 !
elaun stiap bulan !
percuma laptop !
hah semua tu nak menarik perhatian ja awak-2 semua ,
sebenarnya tempat gni memang guna duit banyak , kalau kaya memang tak kisah lah kan 
hehe ,
ana pernah jugak tertarik dengan kolej bersekutu , yes dorang ni lah paling banyak buat promosi , hehe ana pergi lah dgaq pasai kolej ni pastu ana dah tertarik and dah bayar duit proses pendaftaran pun , 
semangat nak p dengan bff ana ,
tp alhamdulillah Allah bantu , time tu ayah ana memang tak bg , ana frust amat la sebab da smgt nak p dgn bff ana, disebabkan ana frust ana pun jumpa cikgu kaunseling sekolah ana , ana pergi dgn kawan-2 ana mintak pandangan , time tu cikgu ana memang call abes-2 kt uitm terus sebab kolej tu kolej bersekutu uitm ,
so ana dapat jwpan , and akhirnya ana n kawan ana tak jadi pergi ,
then kawan ana ni pegi matrik , tinggallah ana seorang diri , hew 
lps tu ana mintak kolej islam  kt perakk ni , ana dapat and ana pergi , tapi tak bertahan lama . mungkin ada hikmah , walaupun sekejap , tp apa yang ana dapat kt sana tak ternilai harganya . Alhamdulillah 
and then ana dah frust ana pun kerja , hew , 
hah lupa ana ada mohon 2nd intake uitm ,
so time keje ana tunggu keputusan tu je lahh ,
dapatt tak dapat ana berserah ,
yes then ana dapat dua pilihann !
politeknik n uitm ,
hah sudah , konfius pulak time tu ,
hah nampak tak ? kena sabar sikit ja ,
mesti dapat dengan usaha tanpa henti , hehe 
 ?jadi mana ana pilih sekarang 
jeng jeng jeng !
rahsia ana :D
haha , Alhamdulillah tamat sem 1 , sekarang tngah cty , hee 
mudah-mudahan ana berjaya , aminnnn
hehe panjang pula cerita ana kan ? maaf ya ,
so pandangan ana dekat sini lah kan ,
kalau tak dapat kali pertama cuba lagi , banyakkan berdoa ,
n then mintak lah course yg sesuai dengan result kita , insya-Allah mudah dapat :)
n ana nasihatkan better tunggu gov punya universiti sebab yuran tak mahal sgt ,
nnti takdalah kena byr ptptn byk sgt , herher
tak dapat jgn mudah putus asa , cuba lagi dan cuba ,
and bila ada dua pilihan or lebih buatlah solat sunat istikharah , mintak petunjuk daripada Allah .
pandangan orang lain kita perlu and petunjuk dari Allah tu paling penting
jangan risau , rezeki ada dimana-mana ,
kalau result cemerlang syukur alhamdulillah ,
kalau kureng jgn mudah mengalah , ayuh bangkit ! ehh
hee jgn mengalah , usaha ja , insya-Allah dpt , rezeki Allah tu sentiasa ada ,
SPM BUKAN PENENTU SEGALA-GALANYA , so jgn malas usaha !
banyak cabang lepas spm ,
sijil , tingkatan 6 , matrikulasi , universiti (asasi , diploma)
banyak cara kita boleh berjaya ,
jadi keep calm and counting stars , ehhhh
keep calm and choose the best ,
pilih ikot kemampuan kita ,
banyakkan berdoa , GOOD LUCK !
 
macam mana pun kita dok kejar blaja kt dunia ni , akhirat jgn lupa ya ,
seimbangkan duniawi and ukhrawi ,
kita kt dunia ni sementara jaa ,
jdi ingat bila belajar tu niat kerana Allah ,bukan niat nak dpt diploma , nak dapat ijazah , nak dpt kerja n so on ,
niat kerana Allah ya , Allahu ghayatuna :)
menuntut ilmu sgt dituntut , jdi tuntut lah ilmu selagi kita mampu :)

No comments:

Post a Comment

komen lah sini ^^

terima kasih , tenkiu , syukran :D

v.i.p :D